Wederopbouw en vooruitgang

24 juni 1953
Afsluiting feestweek Handelsvereniging Ten Post

25 juni 1953
Wiebrand Wiersema de eerste voorzitter van de Historische Vereniging wordt geboren.

Mei 1956
Speciaal daarvoor aangenomen medewerkers zijn bezig (in het kader van de Algemene Woningwet) woningen te tellen, te kijken hoe de woningen zijn ingedeeld en wat voor mensen er wonen.
(bron: Dagboek T.Veldman-Dijkema 1882-1961)
(bron: Informatie van dhr.J.Reinders)

Oktober 1957
Er heerst een wereldwijde griepgolf, de scholen zijn tijdelijk gesloten.
(bron: Dagboek T.Veldman-Dijkema 1882-1961)

29 mei 1959
In Kolham wordt het eerste Groningse aardgas gevonden. Op 11 juli wordt het eerste gas gewonnen. Ook onder onze omstreken zit veel gas in de bodem. Men besluit om heel Nederland op het aardgasnet aan te sluiten, het begin van een ontwikkeling die naarmate de tijd vorderde een steeds grotere impact op onze leefomgeving heeft.

11 maart 1969
Om 17.30 uur wordt door de heer H.Tuinder machinist te Ten Post een loden pot met 28 kilo radioactief Cesium gevonden in zijn tuin aan de Tuwingastraat 6 Inmiddels was groot alarm geslagen. Alle politieposten langs de weg Groningen-Delfzijl-Nieuweschans moesten met geigertellers de wegen afzoeken.
De 37 jarige chauffeur  A.J.M. uit Ten Post had de lading verloren
(bron: Krantenknipsels NVhN plakboek mevr Anneke Bolt)

Juli 1969
Er wordt een 8mm smalfilm opgenomen in Ten Post en Omstreken: De film laat vooral de straten en de mensen die daar wonen zien: Ten Post: Rijksweg, B Kuiperweg (met smederij Kuiper), Wittewierum (Loonbedrijf Buitenkamp), Dijkshorn, School met de Bijbel, OLS De Lessenaar, Rijksweg, Eestumerweg (supermarkt Koenderink), Verbindingsweg (Boerderij Sterenberg),  Kr√∂ddeburen (Boerderij vd Veen, Aannemersbedrijf Dinkla), Lellens, Hemert, Naoorlogse nieuwbouwstraten, Sportverenigingen in actie op het sportveld, Damesvereniging en Gemengd koor Cantabo in De Hoeksteen. De film is gedigitaliseerd door en beschikbaar bij HVTP.

28 januari 1974
In Lellens is de boerderij van de heer W.Kooistra afgebrand, het echtpaar Stamhuis die de boerderij bewoonde was niet thuis toen de brand uitbrak.
(bron: Krantenknipsels NVhN plakboek mevr Anneke Bolt)

2 augustus 1974
Onder andere in Ten Post wordt door demonstrerende boeren enkele kruispunten geblokkeerd
(bron: Krantenknipsels NVhN plakboek mevr Anneke Bolt)

21 september 1974
In Ten Post wordt traditiegetrouw weer een Floralia   gehouden in de O.L.S. Er is ook een grote Bazar